Historien

Historikk

– Napier Deltic – Dieselmoteren som var forutsetningen for Nasty.

Tidlig på 50-tallet leste skipskonstuktør Jan Herman Linge om en ny kompakt dieselmotor i et fagblad. Den var tiltenkt mindre marinefartøy i den britiske flåte. Den var meget spesiell ved at hver sylinder hadde to stempler, og sylindrene var plassert i en trekant.

Det normale var rekke eller v-form. Den hadde totalt 18 sylindre i 3 rekker. Den hadde en ytelse på 3100hk ved max turtall 2000 for en kort periode på ca. 15 minutter, normal drift var max 1700 omdr.

Det var engelske D. Napier & Son som i årene 1947 til 1952 hadde utviklet maskinen på oppdrag fra the Admiralty.

Motoren var en to-takter med turbo og fikk type-betegnelsen Deltic. Bruk av aluminium bidro til lav vekt.

Linges ide var å anvende 2 slike maskiner i en MTB. De ble også anvendt i diesel-lokomotiver.

I årene 1953 – 1955 hadde den norske marinen mottatt seks nye torpedobåter fra norske båtbyggere av typen Rapp, hvorav tre fra Westermoen Båtbyggeri AS i Mandal.

Disse hadde kraftige bensinmotorer. Bensin er lett antennelig og var den gang ikke så tilgjengelig langs kysten i de kvanta som marinen hadde behov for, spesielt i Nord-Norge.

Da Linge lanserte sitt konsept basert på diesel-motorer, fattet marinen interesse. Disse maskinene kunne bruke samme drivstoff som fiskeflåten langs hele kysten.

Distribusjonen av dette drivstoffet var lagt mer utbygd, det var tilgjengelig i de ønskede kvanta langs hele kysten.

Prototype Nasty bygges i Mandal

Boat Service Ltd AS var en av aksjonærene hos Westermoen. De hadde også en rolle som salgskontor i Oslo. Dette selskap kontraherte en prototype hos Westermoen i 1956. Den norske marinen betalte de 2 Napier Deltic motorene. Avtalen gikk ut på at Boat Service Ltd AS skulle disponere båten i 2 år med tanke på salgsfremstøt internasjonalt.

Båten med sin lite militære gulfarge ble sjøsatt tidlig høst 1957 og presentert for pressen i oktober. Båten innfridde alle forventningene.

Viktig kontrakt med den norske marinen.

Den norske marinen hadde i 1957 invitert aktuelle verft til å gi anbud på 5 MTB av Rapp-klassen, lik de som ble levert 1953 – 1955. Fristen gikk ut 1. september 1957. Nasty ble presentert for bl.a den norske marinen kort tid etter denne fristen. Omfattende tester ble gjennomført de neste månedene. Resultat av disse testene var overbevisende. En tur over Nordsjøen ble gjort på kun 10 timer.

Det resulterte i at den norske marinen i 1958 kontraherte 12 stykker ved verftet i Mandal. Den første ble døpt 22 august 1959. Det var stor stas med besøk av Filmavisen og stor middag i Turnhallen.

De norske båtene hadde 4 torpedorør, på akterdekket en luftvernkanon 40mm fra Bofors og på fordekket en 20mm mitraljøse fra Oerlikon.

Båten hadde et forhold mellom lengde og bredde på 3 til 1 hvilket gjorde dem meget stabile.

Betydning for lokalsamfunnet.

Produksjonen av Nasty skulle få enorm betydning for sysselsetting og bosetning i Mandal på tidlig 60 – tall. Det ble produsert total hele 42 stykker, i tillegg til prototypen, fra 1959 til siste leveranse i mai 1967. Det vil si mer enn 1 båt hvert kvartal i 9 år.

· 12 + 6 stk til den norske marine levert perioden 1959 – 1966

· 2 stk til Vest-Tyskland 1960

· 14 stk til USA 1962 – 1965

· 6 stk til Hellas 1966 – 1967

Mandalittene var litt stolte av denne båten som bidro til å sette byen på kartet. Sørlendinger har alltid behersket båtbyggerfaget. Det grundige arbeid som ble lagt ned i alle detaljer gjorde båtene solide og holdbare. Denne kompetansen, kombinert med dyktige konstruktører og kapital utenfra, var selve suksess-oppskriften.

Grûnder Toralf Westermoen må tillegges en stor del av æren for denne prosessen.

KNM Skrei på prøvetur

17. oktober 1957.
Toppfart første tur 43,2 knop.
Gismerøya i bakgrunnen.

KNM Skreis militære historie

Etter 2. verdenskrig stod Norge overfor spørsmålet om hvilken type sjøforsvar man skulle satse på for fremtiden, et invasjonsforsvar bestående av et stort antall mindre kystfartøyer, eller færre større, havgående enheter. De gamle jagerne fra krigen kunne erstattes av moderniserte amerikanske jagere, noe som ville kreve store personellressurser og videre teknologiutvikling.
Flere mindre fartøyer syntes imidlertid å være mer effektivt i forsvaret av vår mer enn 2000 n mil lange, værharde kyst, og blant annet derfor ble denne løsningen foreslått i St.prp. Nr. 25 for 1960.

Et tilhørende nybyggingsprogram ble så vedtatt av Stortinget. En hadde allerede et par år tidligere bestemt at MTB-ene fra krigens dager (D-klassen og ELCO-klassen), samt RAPP-klassen, som det var bygget 6 stk. av hos A/S Westermoen båtbyggeri i Mandal tidlig på 50-tallet, skulle erstattes av 12 MTBer av den nye NASTY-klassen. I Flåteplanen av 1960 ble det bestemt at man skulle bygge ytterligere 8 NASTY’er, slik at MTB-flåten dermed ville bestå av totalt 20 fartøyer av det som Marinen kalte TJELD-klassen (etter den første båten).

TJELD-klassen skulle vise seg å være en ypperlig torpedobåt, med store driftsøkonomiske besparelser sammenlignet med de eldre bensindrevne båtene. Fartøyet var av førsteklasses konstruksjon, hurtig, robustbygget skrog i tre og slagkraftig bestykket med 4 torpedoer i rør på dekk,1 stk. 20mm luftvernkanon forut og 1 stk. 40mm kanon akterut. Med sine 80 fot var båten av en hendig størrelse for taktiske operasjoner i kystfarvann.

Dieseldriften gjorde at man hadde fleksibilitet og kunne bunkre ”over alt” på norskekysten. Klassen ble kjent for å være blant verdens raskeste marinefartøyer, og ble etter hvert innkjøpt av både den amerikanske (12stk.), den tyske (2stk.) og den greske marinen (6stk.).

Som nevnt, prioriterte flåteplanen av 1960 kystforsvaret, og antallet MTBer ble satt til 20. Grunnen til at man ikke gikk for flere var at torpedobåter alene ikke kan levere den ildkraft som trengs i alle situasjoner.

Mot en invasjonsflåte vil det og være behov for artilleri av noe størrelse, som en TJELD-klasse ikke ville kunnet bære. A/S Westermoen båtbyggeri (senere A/S Westermoen Hydrofoil i Mandal) designet og bygget derfor også STORM-klassen (6stk., 14 stk. ved A/S Bergens Mekaniske Verksteder, Laksevåg) en stålbåt på 120 fot, 138 tonn deplasement, med en 75mm helautomatisk kanon forut og en 40 mm luftvernkanon akterut. Båten var drevet av 2 stk. Maybach dieselmotorer, hver på 3 600 hk, som ga en marsjfart på 30 knop. Flåteplanen omfattet 20 stk. av STORM-klassen.

De 40 fartøyene av TJELD -og STORM-klassene dannet ryggraden i det mobile kystforsvaret og ble etter hvert kalt torpedo/kanonbåt (TKB)-våpenet. STORM- klassen skulle engasjere mål som mest hensiktsmessig kunne ødelegges med kanonild, og de skulle dekke TJELD-klassen under torpedoangrep mot de store målene.

På midten av 70-tallet ble TJELD-klassen etter hvert utfaset og erstattet med SNØGG-klasse Torpedo-båter (6 stk.) som også bar 4 stk. Penguin sjømålsraketter. SNØGG-klassen hadde identisk skrog med STORM-klassen, og også disse båtene ble bygget ved Båtservice verft i Mandal. Senere fulgte HAUK-klassen, også den basert på STORM-skroget, bestykket med PENGUIN’er og torpedoer, som erstattet SNØGG-fartøyene. HAUK-ene ble bygget ved Westamarin i Mandal og Alta. Frem mot år 2000 var epoken med de «tradisjonelle» MTB/TKB’ene over, og STORM-klasse skroget ble erstattet med SKJOLD – klassen, benevnt som kystkorvett, gassturbindrevet, med et «surface effect system» (SES)-type skrog, der fartøyet løftes på en luftpute for å gi økt fart under fremdrift. De 6 SKJOLD-fartøyene som Marinen benytter i dag er alle bygget ved UMOE-verftet i Mandal.

TKB-våpenet ble etter hvert «omdøpt» til Missil/Torpedobåt (MTB)-våpenet. Fartøyene er organisert i skvadroner på 4 til 6 (periodevis 8) båter, under kommando av en skvadronssjef som også var skipssjef på eget fartøy. Skvadronene er inndelt i 2 divisjoner, 1. og 2. divisjon, der skvadronssjefen også er Sj 1. div og skvadronens nestkommanderende er Sj 2. div. I tråd med en NATO-avtale benytter UK skvadrons-nummere fra1 til10, Danmark 11 til 20, Norge 20 til 30 og Tyskland 31 til 40. Siden 1958 har Norge hatt 21., 22., 23., 24., 25. og 26. skvadron, avhengig av antallet seilende fartøyer. Skvadronene har siden 1960/61 operert ut fra Marinens hovedbase, Håkonsvern, i Bergen, bortsett fra en periode der 22 skvadron var stasjonert i Olavsvern, Tromsø. Med sin 20 manns besetning er MTB’en en viktig brikke i invasjonsforsvaret, og med sin fart, fleksibilitet og besetningens farvannskjennskap er den svært effektiv når det gjelder suverenitetshevdelse og kontroll i sjøterritoriet.

MTB-ene var/er til stede over alt på kysten, fra Halden til Kirkenes, fra innerst i fjordene til ytterste holme og blir ofte kalt for Marinens «arbeidshest». Nest etter invasjonsforsvar er assistanse til sivilsamfunnet en prioritert oppgave for Marinen. Fartøyene har høy beredskap og var tidligere, særlig før den utbyggingen av helikopter -og sjøredningstjenesten som har funnet sted de siste tiårene, ofte de første på stedet, enten det gjaldt søk- og redningsoperasjoner, brannslukking i de ytterste fiskeværene, syketransport, evakueringer etter naturskader som ras skred o.l. En kan med sikkerhet si at dette skapte en egen trygghet blant kystbefolkningen og mange er det som har sendt KNM en takknemlig tanke når de hørte brølet fra Deltic- eller Maybach-motorer fra leia langs kysten.

Siden 1990-tallet har Forsvaret gjennomgått en gradvis nedbygging, med kraftig reduksjon av Marinens beredskap og antallet seilende fartøyer. De usikre tidene vi i dag opplever har imidlertid medført en større prioritering av Langtidsplanen (LTP) for Forsvaret generelt og Sjøforsvaret spesielt, så da er det bare å håpe at dette gir seg utslag i en høyere beredskap og flere hurtiggående fartøyer opp vår langstrakte kyst.